1 av 6
Bilarna de tre misstänkta anlände till Hudiksvalls tingsrätt i. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
2 av 6
Misstänkt C förs in i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
3 av 6
Sune Nordh och advokat Carl Lindström. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
4 av 6
KG Myrberg och advokat Carl Lindström på väg in i rätten. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
5 av 6
Advokat Slobodan Jovicic i en av pauserna. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
6 av 6
Advokat Leif Silbersky efter lunch. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio

JUST NU: Förhandlingarna avslutas

I dag fortsätter rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot de tre män som misstänks ligga bakom styckmordet på Christian Larsson i september förra året.

Det är sjätte dagen i rätten och här kan du följa uppdateringen från Christian Höijer som finns på plats.

16:11

Den sjätte dagen här i Hudiksvalls tingsrätt avslutas.

16:10

Avslutningsvis läses personalia upp för D. D föreslås samhällstjänst av rättens ordförande och samtycker till det. D har också föreslagits ungdomstjänst för brott han begått. Han har också haft problem med droger, men säger nu att han är drogfri.

16:06

Vi noterar att Frivården föreslår att en rättspsykiatrisk undersökning görs på personen A. Risken att han återgår i brott bedöms vara medel till hög.

På Kriminalvårdens hemsida kan man läsa följande: "Frivård är kriminalvård i frihet och innebär kontroll och stöd. Frivården övervakar klienter som döms till skyddstillsyn, samhällstjänst, kontraktsvård, villkorligt frigivna och de klienter som har fotboja istället för fängelsestraff. Antalet klienter i frivården är cirka 14 000."

A är tidigare dömd till ungdomstjänst, men hann inte påbörja den innan han blev misstänkt för det här brottet.

16:01

Det har uppstått ljudproblem i den sal där vi sitter, det är svåra problem att höra när personalian läses upp. Men efter misstänkt B handlar det nu om misstänkt C och slutligen om misstänkt A.

15:53

Misstänkt D får nu frågor av åklagaren. Han får frågor om han träffade A under eftermiddagen, men han nekar till att ha haft annan kontakt än över telefonen både med A och C.

C:s advokat Slobodan Jovicic ställer frågor om en bilfärd som D gjorde med mordmisstänkte A och där A:s jobbarkompis dök upp. Förhöret avslutas.

Rättens ordförande börjar läsa upp personalia och de börjar med misstänkt B.

15:47

Misstänkt C får nu kompletterande frågor av åklagaren. Han får frågor kontakterna med A tidigare under morddagen och –kvällen 7 september. Han får också frågor om vad som hände och vad han såg under själva dödsmisshandeln. C vidhåller allt det han tidigare berättat i rätten, han erkänner att han deltagit i misshandeln men inte hanterat kniven som ledde till CL:s död.

Ingen annan vill fråga C om något. 

15:35

Bålman: ”Du har hört C:s berättelse, vad var meningen med at föra CL till badkaret?”

A: ”Det var B:s förslag, vi hade inte diskuterat vad som skulle hända.”

A vittnar om att han har satt kniven mot CL:s hals, men att han inte klarade av att skära. Han får också frågor om att han sagt att han sympatiserar med Libertad Crew. A säger att de (Libertad) har rätt att tycka vad de vill.

Bålman frågar vidare om när A och C sänkte ned CL:s kropp i sjön Lill-Nien. A svarar snabbt på frågorna. De har båda hjälpts åt, enligt A.

A säger också att han ändrade sitt vittnesmål sen filmerna från gravplatsen utanför Alfta kom till polisens kännedom, plus det faktum att C börjat skylla saker på A.

15:24

Carl Lindström frågar sin klient (B) om C:s uppgifter om misshandeln stämmer. Han vidhåller att C ljugit, men håller fast vid sin egen berättelse. Nu blir det kompletterande frågor till A från åklagaren.

15:21

Vittnet B får frågor om misstänkt C:s berättelse, om det är något han vill kommentera:

B: ”Vissa saker stämmer, annat är skitsnack. Själva misshandeln stämmer, resten stämmer inte. C säger att jag slagit CL med en hammare, men det har jag inte.”

Bålman: ”Hade ni pratat om någon vattentortyr?”

B: ”A kom upp med det och jag trodde att det var för att skrämmas.”

Bålman: ”C säger att det var han som gick över till CL:s lägenhet, men du säger att det var du?”

B:Det var jag som gick över.”

B beskriver det sätt som A hanterade kniven mot CL. Han säger att han ”pepprade med stick mot bröstet”. C högg på flera ställen, enligt B. Själv har han huggit en gång i axeln och tre gånger i magen.

B säger också att dagens huvudvittne, som polisanmälde det hela, har blandat samman en massa saker. En del stämmer, sen har han lyssnat på många andra och tagit intryck.

15:09

Förhandlingarna återupptas och det har inte gått att nå vittnet per telefon. Rätten beslutar att ta förhöret i morgon. I stället blir det kompletterande frågor till de misstänkta. Ann-Charlotte Bålman börjar med misstänkt B.

14.50

Dörrarna öppnas, men åklagare Ann-Charlotte Bålman vill ta en paus innan man går vidare. Det ser ut som att dagen kommer att avslutas med det sedan i morse uppskjutna förhöret (med en butiksanställd) och personalia.

Med  det beskedet kan rättegången komma att avslutas redan i morgon med pläderingar.

En som verkar särskilt angelägen om det är advokat Silbersky som har svårt att dölja sin irritation när han anser att åklagare Bålman drar ut på förhören med, vad han anser, oväsentligheter.

14.30

Rätten beslutar om stängda dörrar.

14:00

Rätten tar paus och funderar på om det ska vara stängda dörrar när bilder på CL ska visas.

13:59

K-G Myhrberg, målsägandebiträde till familjen Larsson, fortsätter att fråga om definition av död. I Sverige är det begreppet hjärndöd som gäller, inte hjärtdöd. K-G vill få fram vilken tidsrymd det tar från det att hjärtverksamheten upphör till att döden inträder på grund av att hjärncellerna inte får tillräckligt med syre. Hennes svar är att det tar någonstans mellan 5-10 minuter.

Advokat Leif Silbersky tar över och frågar rättsläkaren om hennes utbildning. Hon berättar också att hon obducerat fler än 200 kroppar. På frågan om knivshugget i halsen kan vara dödande säger hon att det inte är så.  Hugget i halsen har alltså inte dödat CL.

Advokat Carl Lindström frågar vidare om dödsmisshandeln, men rättsläkaren förstår inte hans anatomiska beskrivning och det hela lämnas obesvarat.

13:23

Den rättsläkare som obducerade CL tar nu plats i rätten. Hon berättar att kroppen hade långt framskriden förruttnelse. Det var också uttalade brännskador på huden, vilket försvårade jobbet.

Rättsläkaren: ”Det mest iögonfallande var skadorna på bålens framsida, där jag räknade till 28 skador. Det var också tre skador på baksidan”.

Hon fortsätter beskrivningen av CL:s illa tilltygade kropp. Det visar sig att CL förutom knivsticken också torterats våldsamt med slag över hela kroppen. Bland annat fanns mycket svåra skador på huvudet.

Exakt vilken eller vilka av alla skador som slutligen orsakade CL:s död kan inte läkaren bestämt säga. Det kan vara en enskild skada eller en kombination av flera av skadorna.

Rättsläkaren förklarar att flera skador, utöver knivshuggen, beror på skador från ett eller flera verktyg.

13:09

Förhör med en av poliserna som fanns utanför arresten vid tillfället när A och C greps. Han berättar att det funnits cigarettfimpar formade till en bokstav utanför, vilket han dokumenterade. Åklagare Ann-Charlotte Bålman preciserar inte närmare vilken betydelse det ska ha för utredningen.

13:00

Förhandlingarna fortsätter efter lunch. Misstänkt person A anländer till rätten utan att skyla huvudet.

Det är för övrigt en hel del nya ansikten som syns i rätten i dag, en del tycks vara närstående till de som ska vittna.

11:29

Det blir lunch. Rätten bestämmer sig för att försöka att få det första vittnet -- som inte kan närvara på telefon, på grund av teknikstrulet – att försöka infinna sig i rätten till klockan 13.00.

11:28

Rättens ordförande Forsberg har synpunkter på att åklagare Bålman inte kommer till saken, utan bara upprepar det som står i förhörsprotokoll. Hon går vidare till gravplatsen sydväst om Alfta där polisteknikern får berätta om sina iakttagelser vid undersökningen.

Nu reagerar advokat Leif Silbersky på att åklagaren står och stampar. ”Vart är vi på väg, egentligen”.

Bålman frågar nu vad som hittades och polisen berättar nu att en kroppsdel kommer fram.

11:22

Det var relativt snyggt och städat, berättar polisen, efter den första snabba rekognosceringen. Under måndagen undersökte polisens hundar lägenheten. Hundarna markerar i en väska i sovrummet där ett par kalsonger ligger. Under torsdagen ”detekterades” de första blodspåren i hallen, bland annat på en byrå. Fler spår hittas, bland annat i vardagsrummet.

11:09

Förhandlingarna fortsätter efter pausen. Det vittnet som skulle ha hörts redan halv 10 går fortfarande inte att nå, det visar sig att det är telefonerna i rätten som det är fel på. Istället blir det förhör med en av de två poliser, en tekniker, som undersökte den lägenhet där mordet begicks.

10:49

Rätten tar en kvarts paus.

10:48

Carl Lindström frågar om vittnet varit nykter/opåverkad av andra substanser vid de nyckeltillfällen som tagits upp i rätten. Han säger att han varit det.

Lindström uppehåller sig sen till om vittnet verkligen kan hålla isär uppgifterna eftersom han haft så många olika källor till händelsen. Det pratas om tillfället när de träffades hemma hos vittnet på fredagen där också misstänkt D fanns med.

Vittnet härsknar till på advokat Lindström som han tycker är näsvis: ”Jag har haft ett helvete med det här, jag försöker bara säga det jag har hört.”

Stämningen är nu dålig i rätten och ordförande Christer Forsberg ber Carl Lindström att inte upprepa frågor som vittnet svarat tre gånger på. Lindström får till slut ställa sin fråga.

10:37

Slobodan Jovicic till vittnet: ”Vad gör du på dagarna?”

Vittnet: ”Det tänker jag inte tala om för dig.”

Vittnet berättar att han hotats och fått sin lägenhet vandaliserad efter det att han berättat för polisen.

I övrigt får vittnet mest upprepa det han sagt tidigare för att Jovicic vill få saker förtydligade. B:s försvarare Carl Lindström tar över frågandet.

10:32

Leif Silbersky frågar bland annat om B varit vid sina sinnens fulla bruk när de träffades på fredagen och beskrevs i dålig kondition av vittnet. Enligt vittnet ska A och C ha planerat precis mot B i form blod från CL på ställen där CL:s kropp inte befunnit sig.

Vittnet säger att han aldrig blev kontaktad av misstänkt A, eftersom de aldrig kommit särskilt bra överens. Däremot har han som sagt haft kontakter med B och C.

Försvarare Silbersky vill nu påvisa att hans klient, C, inte hade uppsåt att döda CL, när han sa ”att han ska döda den jäveln”. Han hänvisar till tidigare vittnesförhör med vittnet där han ska ha sagt att C hade för avsikt att misshandla ”Han har ju aldrig mördat förr, så det trodde jag aldrig.”

A:s försvarare Slobodan Jovicic tar över frågandet.

10:22

Vittnet berättar också att han fått höra av de misstänkta lekt med kroppen efter mordet, och gjort sjuka grejer.

Bålman avslutar och C:s försvarare Leif Silbersky tar vid.

10:11

Vittnet berättar om att CL och de tre killarna haft tjafs innan mordkvällen. Själv ska han ha varit utomlands, men han fick höra det när han kom hem ”drygt en vecka efter det att jag kom hem”. Enligt vittnet ska CL ha haft ett järnrör i sin ägo för att skydda sig, han är orolig för att bli misshandlad av killarna.

Misstänkt C kontaktar vittnet och säger att ”den jäveln ska dö, han har snott av oss kan du hjälpa oss”. Som vittnet känner misstänkt C kan han bli väldigt arg, men han kan också ändra humör snabbt. Vittnet trodde dock att C skämtade, att vittnet skulle hjälpa till och iscensätta ett mord är helt uteslutet, det tar han som ett skämt.

9:58

Vittnet berättar om när misstänkt B förklarar för honom, på fredagen, att de dödat CL. B är i dåligt skick när de träffas, enligt vittnet, och berättar att han blivit lämnad ensam. B är också orolig för att A och C planterat bevis mot honom för att ge honom skulden.

Vittnet säger: ”Jag kände mig skyldig att anmäla och tycker att det var helt rätt gjort”.

Vittnet säger att B först tycker att det är en dålig idé, men sen nästan verkar känna en lättnad eftersom det kommer att komma fram i alla fall.

Vittnet berättar att han känt tydlig kloriddoft i B:s lägenhet, att B berättat att alla knivhuggit offret (först B, sen C sist A) men att det var misstänkt A som avslutade det hela med de avslutande knivsticken.

Vittnet säger sig ha fått en berättelse av B som han kallar ”vidrig”. Han träffar sen några andra bekanta som fått höra andra detaljer och han lägger samman bilden av det han kallar ett ”hjärtlöst mord”.

9:46

Ett av de vittnen som ska vara med per telefon går inte att nå, istället fortsätter rätten alltså med förhör av den 37-årige man som anmälde mordet till polisen 11 september.

Åklagare Ann-Charlotte Bålman frågar först om de personliga relationer vittnet har till de misstänkta: Vittnet säger sig känna B, har känt C sedan barnsben, känner också A men inte lika väl, känner också åtalade D.

Rätten lyssnar till inspelningen när vittnet står utanför Bollnäs polishus och anmäler mordet. 15 timmar innan har vittnet ett samtal med misstänkt B, han gick hem tillsammans med en vän som också fick höra samma historia. Vittnet känner sig nu skyldig att berätta, de andra ville inte anmäla eftersom de inte ville bli inblandade.

Vittnet kunde inte sova på hela natten. Dagen efter anmälde han händelsen.

Vittnet berättar att han haft visst umgänge med CL, att de rökt hasch tillsammans, men de var inga närmare vänner.

9:32

Rättegången startar.

9:25

Det är sista veckan här i Hudiksvalls tingsrätt i den uppmärksammade styckmordsmordrättegången. I dag kommer bland annat den man – kompis till några av de tilltalade – som anmälde mordet på Christian Larsson (CL) till polisen att höras.

Vad är mer att vänta i rätten idag?

Jo, ett antal poliser ska berätta om sina iakttagelser. Bland annat från CL:s lägenhet och den lägenhet som misstänkt B äger, där mordet begicks.

Mer att vänta är rapporter från polisens tekniker och SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. Därtill ska också den rättsläkare som undersökte CL berätta om de skador som fanns på kroppen.

Exakt hur mycket som hinns med under dagen är förstås oklart just nu. Att rättegången fortsätter i morgon onsdag är tämligen klart, tid finns också avsatt på torsdag.

Det som återstår efter det nyss uppräknade är det som kallas personalia, där tas bland annat de misstänktas eventuella tidigare brottsliga gärningar och psykiska status tas upp.

Noterbart från de tidigare förhandlingar i rätten är att de tre misstänktas versioner skiljer sig åt kraftigt om vad som inträffat i den lägenhet där CL mördades.

Vi konstaterar också att försvarsadvokaten Leif Silbersky, som företräder misstänkt C, kritiserat åklagare Ann-Charlotte Bålman för att ha kallat vittnen som inte haft något att tillföra. Misstänkt A:s försvarare Slobodan Jovicic har också han kritiserat åklagaren för att ställa ledande frågor i förhören.

Åklagaren själv har dock inte vikit en millimeter i de föresatser hon haft i den här rättegången.

Nu börjar det.

Följ styckmordsrättegången
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".