1 av 2
Hussein Mohammed tillsammans med Sandarnes eldsjälar Bertil Goude (tv) och Sune Wikström (th). Foto: Linda Åberg P4 Gävleborg
2 av 2
Hussein Mohammed tar en paus under träningen. Foto: Linda Åberg
fotboll

Sandarne fick nytt liv

"Vi vände oss till Migrationsverket"
1:47 min

Sandarne SIF hade levt på konstgjord andning under flera år. Och när föreningen drabbades av spelarflykt i höstas talade allt för att A-laget skulle gå i graven. Men i januari kläcktes idén som vände motgång till framgång.

Då fick två av föreningens eldsjälar, Bertil Goude och Hans Baglien, en idé som återupplivade föreningen.

– Då kom vi på att vi kunde vända oss till Migrationsverket och be om hjälp om de hade pojkar som kunde spela, säger Bertil Goude.

Allt gick snabbt
Föreningens styrelse gick snabbt från ord till handling och kontaktade Migrationsverket i Söderhamn. Efter det har allt gått i en rasande fart.

Tränaren Åke Hellström:
– Första träningen vi hade en öppen träning kom det 17 personer, sedan 24, sedan 29 och nu är vi nog snart uppe i 50.

Fotboll är en sport som övervinner allt. Att det är minst 8 olika nationaliteter i laget är inget problem. Fotbollen talar sitt eget språk.

Nytt liv i klubben
Killarna har med sin energi blåst nytt liv i Sandarne SIF. Och Sandarne ger i sin tur killarna nytt hopp och en tro på en framtid.

Hussein Mohammed:
– Om jag inte spelat fotboll hade jag bara suttit hemma och tittat på tv och varit stressad av att tänka på mamma och pappa, men om jag spelar fotboll så glömmer jag det.

Linda Åberg
linda.aberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".