Hade det inte varit för Jennie Edvinsson och Oskar Myrberg så hade Bollnäs inte haft ett ungdomsråd i dag. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Bollnäsungdomar får säga sitt

"Vi ska få vara med och påverka"
1:39 min

Två högstadieelever tröttnade på att de inte fick sina röster hörda. Därför skrev de ett medborgarförslag och nu är det klart att Bollnäs får ett eget ungdomsråd.
– Det är jättekul att vi har fått igenom det här efter så lång tid, säger Oskar Myrberg.

– Det är först och främst för att vi ungdomar ska få ta del at de besluten som tas i Bollnäs kommun. Vi vill ha en närmare kontakt med politikerna här. Syftet med gruppen är att vi ska få vara med och påverka Bollnäs kommun, säger Oskar Myrberg.

Positiv politiker

Det var i november 2009 som Jennie Edvinsson och Oskar Myrberg lämnade in sitt medborgarförslag till kommunfullmäktige i Bollnäs. Anledningen till det är enkel. Ungdomarna vill ha mer att säga till om. Jan Lahenkorva som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och han gillar ungdomarnas initiativ att starta ett ungdomsråd.

 – Jag har träffat de här ungdomarna vid ett antal tillfällen och jag tycker att det är jättehärligt med deras engagemang. Det finns ett stort intresse för samhällsfrågor och frågor som rör ungdomar hos det här gänget. Och det är oerhört roligt att träffa dem, säger han.

Ungdomarna styr

För att få ungdomsrådet att fungera kommer politiker, tjänstemän och ungdomarna själva sätta sig ner för att komma fram till hur ungdomsrådet ska se ut. Och för att det inte ska rinna ut i sanden är det viktigt att ungdomarna själva ska få bestämma över ungdomsrådet, säger Jan Lahenkrorva. 
– Allra viktigast är att det skapas utifrån ungdomarnas villkor och behov. Vi som är vuxna får inte gå in och tro att vi vet hur ett ungdomsråd ska fungera, utan det är ungdomarnas behov som ska styra.

Är hoppfulla

Hur det kommer se ut återstår alltså att se. Men Jennie Edvinsson är optimistisk och hoppas att det kommer att leda till en bättre kontakt med de styrande politkerna.

--Ja, det tror jag. Vi kommer att få en närmare relation till dem, säger Jennie Edvinsson.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".