En stor del av bränderna på Gävles skolor är anlagda. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Gävleborg

"Varannan brand är anlagd"

"Det har klart minskat"
1:47 min

Gävle kommun ska få ned antalet anlagda bränder i skolorna ytterligare genom ett unikt samarbete. Men redan nu kan man se att satsningen har börjat ge resultat.

I en serie inslag har vi på 18 av Sveriges Radios alla lokala stationer synat brandsäkerheten i skolan. Vi har läst tusentals rapporter och fått en unik överblick över dem brister som finns när det gäller exempelvis larmfunktioner och utrymningsvägar.

Positiva reaktioner

Men det finns naturligtvis också mycket positivt att säga. Vi har hört hur lärare och elever är ser många fördelar med att öva brandsäkerheten.

– Vi springer ut på fotbollsplanen när brandlarmet går. För om det skulle hände en brand på riktigt så vet man vad man ska göra, säger en av eleverna som vi har talat med.

I Gävleborg är det i snitt bara omkring tio skolbränder per år, och det är ytterst sällan något allvarligt. Men det finns en sak som samtliga vi talat med ändå är bekymrade över.

– Det är en oacceptabelt att varannan brand är anlagd, säger Johan Holmström på Gästrike räddningstjänst.

Tar krafttag

Det här var själva utgångspunkten för ett lyckosamt projekt i Gävle kommun där brandmannen Johan Holmström är en av två som anställts på heltid för att arbeta med brandsäkerheten där anlagda bränder i skolor varit en viktig del.

– År 2008 tog man ett helhetsgrepp inom kommunen. Bland annat säkerhetsavdelningen inom kommunen, räddningstjänst, polis, brottsförebygganran i Gävle och fastighetsäganra. Och samarbetar för att försöka minska det här och det har börjat ge resultat. Man ser en klar minskning i statistiken.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".