1 av 2
Ännu lördag morgon pyr glödbränderna i trådfabriken på Sandvik. Foto: Staffan Mälstam
2 av 2
Ola Nilsson är brandbefäl på Sandvik. Foto: Karin Johansson SR Gävleborg
Storbranden på Sandvik

"Det pyr fortfarande i ruinerna"

Räddningtjänsten: "Det tar tid att släcka"
1:16 min

Strax efter klockan 21.00 i går kväll kunde Gästrike räddningstjänst slutligen blåsa "faran över" vid den eldhärjade trådfabriken på Sandvik. Nu vilar ansvaret på Sandviks egna brandpersonal.

- Det kan ta lång tid att helt släcka en sådan här omfattande brand. Det blir säkert nödvändigt att hela dagen gå och pytsa ut vatten både här och där.

Det säger Gästrike räddningstjänst inre befäl Johan Melen som hela natten noga följt händelseutvecklingen vid brandplatsen.

Saneringsarbetet påbörjas

Johan Melin utgår från att det så kallade restvärdearbetet omedelbart inleds. Det betyder att Sandvik nu inventerar brandskadorna och påbörjar saneringen av de icke eldhärjade men väl rökskadade industriavdelningarna. Målet är att så snabbt snabbt som möjligt komma i produktion igen.

- De brandskadade delarna kan man däremot inte göra något åt just nu, konstaterar Johan Melin.

Teknisk undersökning väntar

Inte heller den tekniska undersökning som krävs för att säkert fastställa brandorsaken kan komma igång förrän de ännu uppflammande glödbränderna är helt släckta.

- Jag uppskattar att den undersökningen kan komma i gång på måndag. Fram till dess uttalar vi oss inte om orsaken till branden, säger Johan Melin.

Eftersläckning pågår

I dag är det två personer ur Sandviks egna brandstyrka som vaktar det som är kvar av trådfabriken. Även i natt kommer två brandmän att bevaka området. Men under morgondagen ska det inte behövas längre, enligt Ola Nilsson som är brandbefäl på Sandvik.  

– Då tror jag nog att det är helt släckt.

Hur stor är risken för att elden blossar upp igen?

– Den ser jag som väldigt liten, säger Ola Nilsson.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se 

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".