Från och med i dag lever gråsälarna farligt. Foto: Scanpix.
Gävleborg

Säljakten har startat

Gävleborg har fått landets största jaktkvot när skyddsjakten på gråsäl startar i dag. Totalt får 230 gråsälar längs den svenska ostkusten från Kalmarsund till Haparanda fällas, varav 60 bara i Gävleborg.

Det är naturvårdsverket som fastställer jakttilldelningen när Östersjöns stam om 25.000 gråsälar ska beskattas. Precis som förra året har det bestämts att 230 sälar fällas och Gävleborgs län tilldelas alltså 60 tillåtna bytesdjur.

Ineffektiv jakt

Syftet med skyddsjakten på säl är att förebygga skador på yrkesfisket, men hittills har jakten visat sig svårare än väntat att genomföra. Förra året fälldes bara 90 djur av de 230 tillåtna sälarna.

Fällor ett alternativ

Naturvårdsverket utreder därför om det går att införa effektivare jaktmetoder än den jakt från land som dominerar i dag. Jakt från båt kan vara ett alternativ, men också den fällfångst som med viss framgång redan har prövats i just Gävleborg.

P4 Gävleborg
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".