Den nya lagen gör att alla jobbar på samma villkor enligt Daniel Carlsson på Brända bocken. Foto: Therese Selén

Restaurangbranschen går framåt

"Vi har fler gäster"
1:28 min

Det går allt bättre för restaurangbranschen i Sverige och Gävleborgarna öppnar gärna plånboken på krogen.

– Generellt så är januari och februari inga högsässongsmånader. Men i år har det varit relativt bra, säger Daniel Carlsson, delägare på Restaurang Brända Bocken i Gävle.

De svenska restaurangernas försäljning steg med drygt 9 procent under januari och februari i år jämfört med samma period förra året, enligt statistiska centralbyrån. Och även på restaurang Kvarnen i Gävle har ägare Daniel Söderström märkt av ökningen.

Det känns som vi haft en ökning under januari och februari, men sedan har det stagnerat, säger han.

Den nya kassaregisterlagen, som infördes vid förra årsskiftet, kan ha bidragit till de stigande siffrorna. Strängare krav på att lämna kvitto vid kontanthandel gör att mindre nogräknade restauranger nu får det svårare att smussla undan svarta pengar. Daniel Karlsson tror faktiskt att en del av den generella ökningen i landet kan bero på den nya lagen:

Om man pratar restaurangprisindex så kan jag tänka mig att snittet har gått upp därför att alla jobbar på samma villkor. Så det är något positivt för oss som är seriösa.

Therese Selén
therese.selen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".