Gävle

Många vill plugga i Gävle

"Alla ska veta vad vi står för"
1:37 min

Allt fler söker sig till Högskolan i Gävle. Enligt den första preliminära statistiken så ökar antalet förstahandsväljare med 632 personer mot förra året.
– Vi har jobbat medvetet med att stärka vår kvalitet och vår tydlighet så att alla vet vad vi står för och det har haft effekt, säger rektern Maj-Britt Johansson.

Av dom omkring 13 000 studenterna som i dag finns registrerade på högskolan så läser hälften på ett program. År 2010 låg sjuksköterskeprogrammet i topp men i höst är det fastighetsmäklarprogrammet som lockat flest sökande.

– Det är ett klassiskt program för oss. Vi var bland de första i landet att erbjuda den utbildningen. Det är en utbildning som har högt söktryck varje år, säger Maj-Britt Johansson. 

Omkring hälften av dem som studerar på högskolan i Gävle kommer från länets olika delar. Och även om kurvan pekar uppåt så står högskolan inför utmaningar.

– Vi vet att i framtiden så kommer antalet nittonåringar att minska med en tredjedel. Det kommer även att sätta sina spår i Gävle och då gäller det att ha bra utbildningar. För att kunna lyckas konkurrera med övriga och att få hit en större andel studenter från övriga landet, säger hon.

Linda Åberg
linda.aberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".