Lys Nsem och hennes barn får stanna i landet. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Söderhamn

Lys Nsem får stanna i Sverige

"Nu har mina barn en framtid"
1:33 min

I dag lämnade Migrationsöverdomstolen besked om att Lys Nsem får stanna i landet. Domstolen anser att det skulle vara för farligt för Lys Nsem och hennes barn att vistas i Kongo.
– Det känns ibland lite overkligt. Jag blev jättejätteglad, säger hon.

Det har varit en lång följetong om Lys Nsem och hennes kamp att få stanna i Sverige. I november 2008 blev hon som 18 åring och hennes då treåriga dotter Jessica utvisade till Kango-Kinshasa. Där drabbades Jessica av både malaria och en tarmsjukdom och var mycket dålig. I Söderhamn slöt många kommuninvånare upp och samlade in pengar för att de skulle kunna återvända och efter ett halvår var de tillbaka i Söderhamn. Men glädjen blev kortvarig eftersom Migrationsverket åter beslutade om avvisning. Sen dess har familjen utökats och Lys har en också en son som heter Sven. Och i dag kom alltså beskedet att hela familjen får stanna i Sverige.

 – Det skulle inte ha varit möjligt utan alla personer som har funnits runt mig.


Vad tänker du göra nu, hur ser framtiden ut?

– Först ska jag börja med skolan igen och utbilda mig. Nu kan jag sitta och planera min och familjens framtid som alla personer gör.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".