Människosmugglare inför rätta

Den före detta sandvikenbon Khaleed Daoed stod under onsdagen inför rätta i Australien. Han är misstänkt för att ha hjälpt till med att smuggla flyktingar från Indonesien till Australien med båt.

En av resorna slutade med att båten sjönk och hundratals människor drunknade. Under onsdagen vittnade en av de som överlevde båtresan.

”Min tvååriga dotter klamrade sig fast på mina axlar när vi flöt omkring i havet. Jag såg min fru bland vågorna. Men hon försvann och sen dess har jag inte sett henne.” Så berättade Sadeq Al-Abodie för rätten i Brisbane i Australien.

Al-Abodie pekade ut Khaleed Daoed som en av de som arrangerade den katastrofala båtresan för tre år sen. Det var över 400 flyktingar - många av dem från Irak - som steg på båten i Indonesien med hopp om en bättre framtid i Australien. Men båten sjönk och 353 personer drunknade.

Al-Abodie som vittnade förlorade sin fru men blev själv tillsammans med sin dotter upplockad av en fiskebåt efter 20 timmar i vattnet, skriver tidningen The Australian.

En av de som misstänks ha hjälpt till med att arrangera den ödesdigra båtresan - Khaleed Daoed - fick uppehållstillstånd i Sverige och bosatte sig i Sandviken. Men en majdag förra året greps han av polisen. Han satt häktad i Gävle i fem månader innan han lämnades ut till Australien.

Några av de som överlevde båtkatastrofen hösten 2001 har berättat att Kheleed Daoed tog emot pengar för resan, förhandlade om priset och var med på stranden när båten skulle åka. De närmaste dagarna ska 11 vittnen berätta sina historier för domstolen i Brisbane i Australien.

Khaleed Daoed säger att han är oskyldig men riskerar uppemot 20 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".