1 av 3
Strålningshalten i älg är liten 2011. Foto: AP Photo/Jim Cole
2 av 3
Bengt Landén är Jägare. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
3 av 3
Klicka för grafik - ceciumhalt i älg
Gävleborg

Låg strålning i älgköttet efter Tjernobyl

Bengt Landén: ”Nu tänker vi aldrig på det”
1:47 min

Älgjakten drabbades hårt av Tjernobylolyckan för 25 år sen. Många älgar som skjöts hade för hög strålning och gick inte att äta. Nu har halterna gått ner - men forfarande finns det kvar cecium från Tjernobyl i älgarna.

Men strålningen är inget som bekymrar Bengt Landén från Gävle som är jägare.

– Nu tänker vi inte på det. Vi mäter. Men det är så låga värden i älgköttet att det inte är några problem. Men rådjuren är vi noga med eftersom det kan vara högt där fortfarande, säger Bengt Landén.

Vad gör man om det är högt?

– Då får det gå till utfodring av havsörnar eller nåt sånt, säger han.

I snitt 1500 becquerell per kilo

Efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl 1986 så hade älgarna i Gävle i snitt 1500 becquerell per kilo. Nu 25 år senare har strålningen gått ner med mer än hälften- Strålningen ligger numera på i snitt ungefär 650 becquerell i Gävle. Det visar mätningarna vid den senaste älgjakten 2010.

Men fortfarande finns det enstaka älgar som ligger över gränsvärdet på 1500 becquerell. Var tjugonde älg låg över gränsvärdet vid den senaste älgjakten år 2010. Men det bekymrar inte jägarna, enligt Bengt Landén.

– Det kött som ligger över gränsvärdet ligger så lite över. Så nu tror jag att allt kött tas tillvara. Jag tror inte att nån kasserar nån älg i dag, säger Bengt Landén.

Gävle och Hornslandet drabbades värst

I Sverige var det Gävleområdet som drabbades av Tjernobyl hårdast. Men älgjakten på Hornslandet utanför Hudiksvall påverkades också en hel del.

Bertil Bäckström som i många år har jobbat för Jägareförbundet i Gävleborg äter själv gärna älgkött från Gävle. Men han ger det inte till barnbarnen.

– Jag har gett mina barn och barnbarn kött som kommer från andra ställen än Gävle. När jag har haft möjlighet att göra det så har jag gjort så.

Varför tänker du så?

– Ja, vad är sanning och inte sanning i den här frågan. Det vet man aldrig. Så det bästa är att hålla nere nivåerna så långt det går. Det bästa är noll, säger Bertil Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".