Fredrik Wadström är Sveriges Radios korrespondent i Moskva. Foto: Sveriges Radio
Gävleborg

Fredrik Wadström har besökt Tjernobyl

"Zonen håller på att försvinna"
10 min

Sveriges Radios korrespondent i Moskva Fredrik Wadström har precis återvänt från Tjernobyl.

Med sig hem har han bilder från en spökstad och en berättelse om hur befolkningen i Ukraina ser på katastrofen och hur de ser på kärnkraft i dag, 25 år efter katastrofen.

– Det som slår mig först är de mänskliga tragedierna. Inte bara i form av död och sjukdomar utan också i form av byarna i Tjernobylzonen runt kärnkraftverket som håller på att försvinna in i vegetationen.

Fredrik Wadström har besökt bland annat staden Pripjat som evakuerades på ett par timmar dagen efter olyckan. Till en början så trodde de 50 000 invånarna att evakueringen bara var tillfällig men ingen fick komma tillbaks.

– Man kan verkligen föreställa sig hur människor har bott där. Staden byggdes efter Tjernobylkraftverkets tillkomst så den fanns bara i 16 år, en hel Sovjetisk skapelse som försvann före Sovjetunionens fall.

Det är många nu i Gävleborg som berättar om hur de inte plockar svamp och få fick vi ändå minimala strålningsmängder jämfört med området runt kärnkraftverket.

– I de här områdena så plockar man svampen. Det är fattiga områden som inte har så mycket att leva av och fast att halten i svampen är betydligt högre än i svenska områden så är det fortfarande människor som plockar svampen och inte har så mycket att välja på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".