Jonas Ahlborg, VD på Jobmeal i Gävle. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Gävle

Slarv med sopsortering på jobbet

"Många mindre företag sopsorterar inte"
2:05 min

Vi är många som sorterar mjölkförpackningar och plastflaskor hemma. Men på jobbet slarvas det. Det menar i alla fall Gävle kommun som har dragit i gång projektet Hållbara företag.

– I ett företag kanske man inte fokuserar just på de sakerna. Det är viktigare att hålla företaget vid liv. Man har helt enkelt kanske inte tid att fundera på återvinning, säger hållbarhetsutvecklare Bodil Dürebrandt.

Nej, hos företag är det ingen självklarhet att sortera sopor. Företaget Jobmeal är det första i Gävle att få hjälp med det.

Förutom att sortera kaffemuggar, bananskal, lampor och kontorspapper rätt så har de också fått hjälp av Gävle energi att se över sin elförbrukning.

Runt 50 000 kronor räknar företagets VD Jonas Ahlborg med att det har kostat att införa sopsortering, se över energiförbrukning och transporter. Men det lönar sig i slutändan, säger han.

– Vi står oss bättre mot våra konkurrenter, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".