Den här tiden på året kör älgkon iväg kalven och det kan göra dem extra förvirrade, säger Hans Olof Sundström. Foto: Scanpix
Gävleborg

Trasiga viltstängsel ökar olycksrisken

"Det blir svåra skador"
1:33 min

Det är ovanligt många skador på viltstängslen i år. En lång och snörik vintern har orsakat skadorna på stängslen runt om i länet, säger Lennart Helsing på Trafikverket.
– Det har gått rätt hårt åt på en hel del stängsel, säger han.  

– Det varit en svår vinter. Det ser lite olika ut men det blir svåra skador när det är svåra väderförhållanden, säger Lennart Helsing som är trafikinformatör på Trafikverket.

Det som göms i snö kommer fram i tö. Och med bar mark syns nu de skador som snön har orsakat på viltstängslen. På stängslet längs E4 i länet finns det gott om stora hål. Särskilt viltstängslet på sträckan Gävle - Söderhamn har stora skador och på vissa håll saknas det helt. Det berättar Hans Olof Sundström som är polisinspektör och länsansvarig för eftersöksjägarna i Gävleborgs län.

– Det är mycket hål i staketen nu, om det är vindfällen eller snön som har gjort det här det vet jag inte.

Vilka risker finns det med hål i viltstängslen?

– Det är att djuren kommer ut på vägen och orsakar trafikolyckor. Då måste vi tyvärr avliva dem, men vi försöker att mota bort dem så gått det går.

Nu ska polisen kontakta väghållaren för att se till att skadorna åtgärdas. Enligt Hans Olof Sundström så är det viktigt att det görs så snart som möjligt.

– Nu är det tid för älgkorna att köra bort sina kalvar från ifjol. Då blir det väldigt förvirrat för dem och risken är stor att de kommer ut på vägen.

Linda Åberg
linda.aberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".