Nu väljer Patrik Sjöberg att tala ut om övergreppen från sin tränare och styvfar. Foto: Niklas Larsson / SCANPIX

Många chockade efter Sjöbergs avslöjande

"Vi känner oss väldigt, väldigt svikna"
1:55 min

Fridrottsstjärnan Patrik Sjöberg berättar nu i en ny bok att han som barn utsatts för sexuella övergrepp av den kände friidrottstränaren Viljo Nuosiainen. Beskedet kom som en chock för många, och även här i Gävleborg har beskedet skapat diskussion och besvikelse.

Mats Åkerlind är lärare och friidrottstränare i Gävle och han reagerade starkt på uppgifterna.

– Man kan inte föreställa sig att en sådan person gör sådana saker och det är därför alla vi som håller på med det här känner oss så väldigt svikna, säger han.

När jag först hörde det var det svårt att tro att det var sant, säger Mats Åkerlind. Och beskedet om att Patrik Sjöberg utsatts för sexuella övergrepp har skakat om Sverige.

Genomförde "spermatest"

"Han kallade det vetenskapliga test i och med att som idrottsman var man tvungen att mäta kroppen på olika sätt. Även spermatest som han kallade det så att han kunde pulsera träningen" berättade Sjöberg i P1-morgon.

– Det tar en bra stund att ta in att det här kan vara sant. Jag har känt Viljo Nousianinen, han var min instruktör och jag har haft att göra med Patrik Sjöberg och det här var helt omöjligt att greppa från början.

Flera profiler har trätt fram

Under dagen har flera kända friidrottsprofiler trätt fram och talat om liknande erfarenheter och frågan som många ställer sig nu är hur det här har kunnat pågå i det dolda.

– Han var en välidgt duktig på att utveckla höjdhoppare och man kan inte föreställa sig att en sådan person gör sådana här saker. Fasaden kan man hålla snygg, det är det som är skrämmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".