Idag kommer flera av länets kommuner att kraftsamla för att finnas på plats bland ungdomarna.
Gävleborg

Kraftsamling inför Valborg

"Den yngsta vi hittat var tolv, tretton år"
1:40 min

Nu förbereder sig länets kommuner tillsammans med ideella föreningar och polisen för att hålla ett vakande öga under kvällens Valborgsmässofiranden. I Gävle kommer ett tjugotal personer att bege sig ut på gatorna för att nattvandra.

Majbrasan ska tändas och fyrverkerierna skjutas upp. Men Valborgsmässoafton innebär också en hel del fest och firande. De två gävleungdomarna Alex och David berättar att det inte alls är svårt att få tag på alkohol, även om de inte har den rätta åldern inne:

– Vi har en kompis som är tjugo, berättar Alex och tillägger att de kommer festa i en park i eftermiddag.

Idag kommer flera av länets kommuner att kraftsamla för att finnas på plats bland ungdomarna. I Söderhamn fördubblar polisen sin bemanning samtidigt som de kommer har ha ett nära samarbeta med olika ungdomsorganisationer.

I Gävle kommer ett tjugotal vuxna ge sig ut i valborgsnatten, för att finnas till hands och synas bland ungdomarna. "Många av dem gör idag sin alkoholdebut" berättar Magnus Melin från ungdomsprojektet Polarna:

– Den yngsta vi har hittat var väl tolv, tretton år. Den personen var ganska kraftigt berusad.

Vad gör man i sådana fall?

– Vi ska ju inte sätta dit dem, utan vi ska ju vara deras polare och bedömer vi att de behöver hjälp så skjutsar vi hem dem, säger Magnus Melin från undomprojektet Polarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".