Nya metoder ska få bort krogsnusk

I kampen mot ohygienen på Gävles restauranger tar kommunens livsmedelsinspektörer nu till nya grepp. Istället för att som tidigare dyka upp oanmälda får krogägarna nu i förväg veta när det är dags för en kontroll.

Carin Gustafsson som är Livsmedelsinspektör i Gävle säger till Radio Gävleborg att metoden gynnar alla inblandade parter. Företagarna får tydliga direktiv vad som väntas av dem - en checklista att följa, och därför kan de mest onödiga anmärkningarna undvikas. Det i sin tur gör att inspektörernas arbete kan bli effektivare, och de hinner därmed med att kontrollera fler kök under året.

Men Carin Gustafsson håller med om att det säkert kan förekomma ögontjänare som ser till att det är snyggt och rent när inspektion vankas - för att sedan hålla en lägre nivå under resten av året. Men hon menar att det inte spelar någon roll hur mycket man städar - inspektörernas vana ögon hittar ändå tecken på bristande rutiner om sådana finns. Och i så fall blir det återbesök. Oanmält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista