Medlemsras bland anrika föreningar

Flera gamla välkända och landsomfattande föreningar har problem med återväxten i Gävleborg, och det är en utveckling som har pågått i hela Sverige i flera år.
I husmodersföreningen i Gävle, som har funnits sedan 1922, har medelåldern krupit upp emot nästan 80 år.

På 60-talet hade Husmoderföreningarna i Gävleborg - som anordnar kurser och aktiviteter med hushållstema - sammanlagt mellan två- och tretusen medlemmar, mot knappt 700 idag. Och de är inte ensamma om att ha svårt att värva ungdomar i regionen. Röda Korset har stadigt tappat medlemmar de sista åren, det kristliga ungdomsförbundet KFUK-KFUM har nästan ingen ungdomsverksamhet kvar alls i Gävle stad och i nykterhetsföreningen IOGT-NTO är medelåldern så hög att nästan 3 procent av medlemmarna i länet dog bara under årets först sex månader. Och värvningstakten håller inte samma hastighet som tappet.

Gunbrith Korsås, förbundsordförande för husmodersföreningarna i länet, tror att det minskade engagemanget kan bidra till en negativ förändring i samhället, eftersom föreningarna har en viktig roll när det gäller att väcka opinion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista