När företagarföreningen sköts via internet så blir det mer tid till annat, tänker företagaren Teo Härén som startade nätverket för företagare. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Älvkarleby

Ny företagarförening utan ordförande

Teo Hären: "Inga stadgar, ingen ordförande"
1:42 min

Det har under många år saknats en företagarförening i Älvkarleby kommun. Men nu har det startat en. Men inte på traditionellt sett med årsmöten, styrelse och stadgar.

Det var företagaren Teo Härén som startade nätverket för företagsamma Älvkarlebybor - som mest finns på internet. Det kan passa upptagna företagare tror han.

– Företagare är nästan per definition upptagna med att driva företag. Ändå ska man driva företagarfrågor. Sitter man på ett möte som inte engagerar mig - då är det svårt att gå därifrån. Men när diskussionerna görs med mejl är det lättare att trycka på delete och spara tid, säger Teo Härén.

Idén med den nya företagarföreningen i Älvkarleby kommun är att engagerade företagare ska kunna diskutera saker och komma med lösningar. Men det finns inga stadgar, ingen styrelse, ingen medlemsavgift. Diskussionerna görs på en webbsida och med mejl.

Älvkarleby har i många år saknat en företagarförening. Att det nu finns en är positivt tycker Karin Vybiral som jobbar med näringslivsfrågor på kommunen:

– Det är väldigt positivt att företagarna verkligen engagerar sig. Då kan de påverka kommunala förslag och idéer, säger Karin Vybiral.

Det gör det också enklare för kommunen att ha en dialog med företagarna. Kommunen behöver inte fråga 300 företagare - utan det kan räcka med en kontakt med företagarföreningen.

Den nya företagarföreningen i Älvkarleby har nu en månad efter starten 33 medlemmar. Målet är att det ska kunna bli 100 inom ett år.

Men kan det finnas någon nackdel med att företagarföreningen finns som ett nätverk - med diskussioner på webben utan ordförande?

– Jag kan tänka mig att det här kan ses som något som inte är en riktig förening - just därför att det inte finns stadgar och ordförande. Men för oss är resultatet det intressanta. Vi tror att det här är ett effektivt sätt att uppnå resultat, säger företagaren Teo Härén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".