Nya eu-regler katastrof för torvföretagare

Många jobb inom den svenska torvindustrin kan försvinna när torv-eldning kommer att ingå i systemet med utsläppsrätter inom EU från årsskiftet.

De nya reglerna innebär att torv blir dyrare, och det kommer att leda till minskad försäljning, något som oroar Håkan Bjur, vice vd på Råsjö Torv i Hudiksvall. Han säger till Radio Gävleborg att dom nya reglerna känns som en katastrof för företaget, eftersom man räknar med att torvanvändningen kommer att minska.
Dom nya eu-direktiven innebär att det kommer att kosta extra mycket att använda torven som energikälla - och risken finns då att kraftvärmeverken använder billigare men mindre miljövänliga bränslen istället
Råsjö torv - med huvudkontor i Hudiksvall - har i dag 150 anställda och en omsättning på cirka 740 miljoner kronor per år.
När förslaget om utsläppsrätter går igenom räknar man med att torvanvändningen kommer att minska med 20 procent de närmaste åren - och det ger stora konsekvenser för torvföretagen säger Håkan Bjur, som misstänker att det kan bli tal om personalneddragningar.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".