Partik Forsberg på Skogsstyrelsen var en av de som erbjöd platser till de som går in i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Gävle

Långtidsarbetslösa får lösa korsord

"Väldigt uppskattat av de äldre"
1:36 min

I dag visade de som anordnar fas-3-platser upp sig på arbetsförmedlingen i Gävle. Till exempel erbjuder Älvkarleby kommun arbetslösa att få vara en extra resurs på äldreboenden i kommunen.

Skogsarbete, att ta hand om äldre eller kanske hjälpa till i en second-hand-butik. Det är något av det som arbetslösa som går in i den så kallade fas 3 kan få göra. Det berättar Boel Torsell som jobbar för Älvkarleby kommun:

– Man läsa högt, spela kort eller lösa korsord med de boende. Och det är väldigt uppskattat bland de äldre.

Att vara en extra resurs i en skola, fritids eller äldreboende var en möjlighet som i dag erbjöds dom som har varit arbetslösa länge. Eller kanske skogsarbete, att hjälpa till i en second-hand-butik, på en campingplats, ett katthem eller för RFSU.

Något att göra
Det handlar om dom som har varit arbetslösa i tre år som går in i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. De ska ha någon sorts sysselsättning. Så här säger en av dom som letade efter en fas-3-plats om vad det finns att välja på:

– Det verkar bra, jag har samlat broschyrer och ska gå hem och läsa dem, säger en kvinna.

Är det något som intresserar dig särskilt?

– Ja, det finns något som heter kreatorik på Medborgarskolan där man kan hålla på med släktforskning. det skulle jag vilja göra, fortsätter hon.

En annan som i erbjöd platser till dom arbetslösa som går in i fas 3 var Patrik Forsberg på Skogsstyrelsen.

– Syftet är att få folk att växa och gå vidare med livet fast man har hamnat i ett utanförskap, säger Patrik Forsberg.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".