Brand i virkesupplag på Tallvägen. Foto: Räddningstjänsten i Söderhamn
Söderhamn

Inga spår efter pyroman

"Det var en enorm strålningsvärme"
1:28 min

Polisen har fortfarande inga spår efter den eller dem som tände på en stor virkeshög i Söderhamn i helgen. Branden spred sig och som blev mycket omfattande. Ett par timmar senare började det brinna i ett vindskydd vid en förskola i närheten. Polisen ska fortsätta att hålla förhör i dag, måndag.

Först började det brinna i en stor virkeshög på Tallvägen vid några rivningshus - en brand som blev mycket omfattande - och sedan började det brinna i ett vindskydd vid en förskola i närheten.

– Det var vid tjugo minuter över tio i går kväll (lördag) som larmet om den första branden kom.  Det var väldigt stora volymer rivningsvirke som ett saneringsföretag hade lagt upp - uppskattningsvis 20 x 50 meter med massor av kubik rivningsvirke. Det var väldigt kraftig brand redan när vi kom fram så vi fick rikta in oss på att skydda det som låg runt omkring. Det var en enorm strålningsvärme, säger Ulf Olsson, insatsledare på räddningstjänsten i Söderhamn.

Och ni har hållit på hela natten med att bevaka den här branden?

– Ja, vi har haft två man där hela natten för att bevaka det.

Och bara ett par timmar senare kom ett larm om en brand på nästan samma ställe...

– Ja, vid tjugo minuter i ett fick vi ett larm om en brand ungefär 150 meter därifrån. Det var ett vindskydd som brann bredvid en förskola. Vindskyddet blev totalförstört, men det var ingen spridningsrisk eftersom det låg en bit ifrån förskolan, så det gick bra på det viset.

Det låter som anlagda bränder?

– Ja, det är väl nära till hands. Vi fick uppfattningen att det brann på två ställen i den här stora virkeshögen, och att det inträffar två sådana här bränder alldeles intill varandra är väl ganska osannolikt också, säger Ulf Olsson, insatsledare på räddningstjänsten i Söderhamn.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".