Ola Granath, vän med Bisse Thofelt hänger minnesuställningen på Hälsinglands museum. Foto: Hasse Persson P4 Gävleborg
Hälsingland

Bisses tavlor visas

"Bisse var en otroligt färgstark figur"
1:32 min

Konstnären Bisse Thofelt hedras just nu med en minnesutställning på Hälsinglands museum. Vernissage var det redan i går och då var det vännen och konstnären Ola Granath som hängde ut tavlorna.

– Jag skulle vilja karakterisera Bisse som en levnadskonstnär. Han var ju inte bara målare utan han var poet och han gjorde uppträdanden. Han var en otroligt färgstark figur som man inte kunde undvika att lägga märke till, säger vännen och konstnären Ola Granath.

Gröna vågen förde honom till Delsbo
Bisse Thofelt gick bort för drygt ett år sedan, 70 år gammal i Skåne. På 70-talet kom han i den gröna vågen från Stockholm till Delsbo. Han bosatte sig i en jordkula och syntes alltid med sin pannband var än han var.

Han målade och var skaparen av Hälsinglands flagga och bildade Hälsinge akademi med säte på stubbe 4 - och det finns spår kvar.

– Absolut! Dels finns det konstverk av honom kvar på olika institutioner och han har gjort offentliga utsmyckningar så hans verk finns ju här. Och så satte han ju sina spår, han var ganska färgstark, både som målare och människa.

Som konstbedömare - hur ser du på hans verk då?

– Han var väldigt konsekvent med sitt måleri och sina bilder. Man känner igen en Bisse-målning direkt! Med enkelheten och ljuset som han försökte att få fram i bilderna. Han gjorde enkla bilder av havsytor och skogar och fält där ljuset spelade en väldigt stor roll, berättar vännen och konstnären Ola Granath.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".