Arne Andersson på Familjeslanten. Reporter: Therese Selén P4 Gävleborg
gävleborg

Allt fler fattiga barn i länet

"Man blir förtvivlad"
1:40 min

Klyftorna mellan de rikaste och de fattigaste i Sverige fortsätter att öka och allt fler barn även i Gävleborg växer upp under fattiga förhållanden. Annsofie i Hudiksvall har varit skuldsatt i 18 år och hon ser hur hennes barn påverkas av familjens svaga ekonomi.

– Är det kalasinbjudningar gömmer de sådana lappar och är det disco så berättar de inte det, för de vet att det kostar pengar och då håller de inne med det istället, säger Annsofie.

Hur känner du då som förälder?

– Man blir förtvivlad och oerhört ledsen och man skuldbelägger sig själv mycket för att man inte kan ge sina barn det de behöver och vara med i det sociala samhället. Det är tufft.

Under 2008 levde 220 000 barn i Sverige i fattigdom, enligt Rädda Barnen. Det är drygt 11 procent av alla barn i landet.

Som fattig räknas de personer med låg inkomststandard eller som lever på försörjningsstöd.

I Gävleborgs län ökar barnfattigdomen mest i Ljusdal, Söderhamn och Ockelbo kommuner och det är framförallt barn till ensamstående föräldrar som drabbas.

Arne Andersson hjälper familjer med ekonomisk rådgivning på Familjeslanten i Gävle och enligt honom är fattigdomen ett växande problem där barnen ofta kommer i kläm.

– Är det slut på pengarna så är det och har man svag ekonomi så får barnen sota för det, säger Arne Andersson.

Therese Selén
therese.selen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".