Under Europadagen på Bollnäs folkhögskola pratades mycket om vikten av att få ungdomar i utbildning. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
bollnäs

Utbildning och kompetens viktigast

Peter Wåglund: "Viktigt att studier kommer i fokus"
1:39 min

I dag är det Europadagen och i Bollnäs sätts arbetsmarknadsperspektivet i fokus. I kommunen är arbetslösheten hög bland utrikesfödda och unga och just nu pågår flera EU-projekt i Bollnäs som är riktade direkt mot unga.

Sverige står inför en stor generationsväxling. Mellan 2010 och 2025 blir tillskottet på arbetsmarknaden bara 40.000 personer mot normala 250.000.

Men det betyder inte att de som i dag är arbetslösa får jobb eftersom företag vill ha utbildad och kompetent arbetskraft.

Under Europadagen på Bollnäs folkhögskola i dag pratades det därför mycket om vikten av att få ungdomar i utbildning.

Men det finns även en annan resurs att ta tillvara på och det är de utrikesföddas kompetens.

I Gävleborg pågår ett försök där utrikesfödda går en arbetsmarknadsutbildning genom arbetsförmedlingen och där kommunerna gemensamt bekostar en SFI-lärare.

– Utbildningen går jättebra men det har inte varit så lätt för dem att få jobb och det är där vi vill vända oss till arbetsgivarna, att de ska våga prova, säger Margareta Mörtsell som är arbetsförmedlingens chef i södra Hälsingland.

Du tror inte att det handlar om en dold främlingsfientlighet?

– Jag hoppas att det inte är det, men det vet jag inte.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".