Gävle, Sandviken

Våldtäktsmisstänkt polis medger samlag

1:25 min

I dag hölls de första förhandlingarna i rättegången mot den polisman i 40-årsåldern från Gästrikland som står åtalad för en våldtäkt i Sandviken. Polismannen medger nu att han haft samlag med kvinnan men förnekar fortfarande brott.

Knappt fem minuter in på den första rättegångsdagen ombads allmänheten att lämna salen eftersom både åklagaren och försvararen ville hålla förhandlingarna inför stängda dörrar. Men under dagen har flera förhör hållits bland annat med arbetskamrater till målsäganden, men också med personer som både har en relation med kvinnan och den åtalade polismannen.

Alla personerna som hördes idag kallades av åklagaren som hoppas att deras vittnemål ska styrka kvinnans berättelse. Kvinnan ska i efterhand ha berättat om händelsen då den åtalade polismannen ska ha våldtagit henne. Men polismannen å sin sida förnekar brott. Kaj Axlund är mannens försvarsadvokat

– Min klient medger att de haft samlag. Men han menar att kvinnan samtyckte, säger Kaj Axlund.

Flera vittnen har hörts under dagen. Vad har de tillfört?

– Inte mycket vill jag påstå. Hittills är inte bevisen så att de motbevisar min klients inställning, tycker Kaj Axlund.

Åklagaren Pär G. Lindell från riksenhten för polismål vill inte kommentera fallet förrän rättegången är avslutad. Imorgon inleds den andra och också sista dagen av huvudförhandlingarnam där återstående vittnen ska höras och försvaret och åklagaren ska hålla sina slutanföranden. Rättegången mot den åtalade polismannen beräknas vara avslutad vid lunchtid imorgon

Enligt kvinnan och polismannen ha befunnit sig i en lägenhet i Sandviken den 23 mars, kvinnan ska ha hållits fast av polismannen men lyckats ta sig loss och begett sig till ett närliggande rum i lägenheten. Den åtalade polismannen ska ha följt efter och fullbordat våldtäkten genom att hålla fast hennes armar.

Kan förlora jobbet
Om polisen döms kommer han att förlora jobbet. Det stod klart efter att polisens ansvarsnämnd yttrat sig i ärendet. Men det betyder också att polismannen troligen kommer att få ett lägre straff av tingsrätten, som enligt lag ska ta hänsyn till de påföljder som en åtalad person kan få utanför själva domstolen. Imorgon går förhandlingarna på sin andra men också sista dag.