Gävle

Mayvor äter fisken trots miljögifter

1:40 min

Det finns en hel del miljögifter i fiskarna i våra sjöar. Bland annat är det cesium som finns kvar efter Tjernobylolyckan för 25 år sen. Men det handlar också om andra miljögifter som kvicksilver.

Den som fiskar i Vittersjön får upp inte bara en gädda eller aborre - utan också en hel del miljögifter på köpet. Till exempel kvicksilver som kommer från industiutsläpp - ofta gamla synder - finns i fisken. Den som får i sig för mycket av den giftiga metallen kvicksilver riskerar att få svåra skador på nervsystemet.

Äter fisken ändå
Sjön är också drabbad av cecium som föll ner efter Tjernobylolyckan. Dom provtagna gäddorna har i snitt 1600 becquell - lite över gränsvärdet för när insjöfisk får säljas. Mayvor Hemlin bor under sommarhalvåret i en stuga vid Vittersjön. Hon äter fisken.

– Inga stora mängder. Två-tre aborrar per månad. Men det är rent vatten för övrigt i sjön - utom bequerellen.

Tänker du på miljögifter när du äter fisk från sjön?

– Nej, det gör jag inte. Då skulle jag inte äta den, säger Mayvor Hemlin.

Men Vittersjön är bara ett exempel. Alla sjöar har mer eller mindre miljögifter i sig. Det finns hundratals sjöar bara i Gävleborgs län där det här mätts upp för höga halter av kvicksilver eller cesium. Det är gammelgäddorna som har mest gifter i sig. Men de kan ändå vara okey att äta - bara man inte äter för mycket.

– De gäddor du fångar under en sommarsemester kan du äta, säger Maria Höjer som är miljöutredare på Gävle kommun.

Martin Hult
martin.hult@sr.se