Iggesund

Snart är sodapannan på plats i Iggesund

1:41 min

Just nu pågår förberedelsearbetet inför det stora sodapannebytet på Iggesunds bruk, något som ska göra massafabriken till en av de modernaste i världen. På fabriksområdet börjar de jättelika konstruktionerna av stål och betong nu att ta form.

– Det är det största bygget jag har varit på, säger Ulf Skoglund som tillsammans med sina kollegor håller på att förbereda för den nya pannan för fullt.

Eftersom bygget i Iggesund är den största industriella investeringen som gjorts i Sverige efter lågkonjunkturen så är det högst sannolikt att Ulf Skoglund och hans kolleger får hålla till godo så länge det varar, det vill säga till nästa sommar när den nya sodapannan tas i bruk.

– De intressanta måtten är att turbinbyggnaden blir 30 meter hög och sodapannan blir 65 meter hög. Pannan hänger uppifrån och väger cirka 3700 ton, säger Lennart Wanberg som leder projektet med bytet av sodapannan.

Installeras under storstopp
Det är den österrikiska teknologigruppen Andritz som sköter entreprenaden. Under veckorna 37 till 39 i september är ett stopp inplanerat då bland annat alla rörkopplingar till den nya pannan ska göras klara.

– Det blir elektriker, instrumentarbetare, datafolk, alla ska in samtidigt, så då blir det en utmaning, säger Lennart Wanberg som ändå tror att det hela ska gå smidigt.

1000 gästarbetare kommer
Det blir rena folkinvasionen på fabriken när ett tusental inhyrda gästarbetare tar plats utöver de vanligtvis 900 i den ordinarie personalen. Det kan bli trångt, men Linnea Hulin som jobbar som städare är inte orolig.

– Det har fungerat förut med stora stopp och mycket folk. När det kommer mer folk blir det roligare, säger hon.