Gävle, Sandviken

Våldtäktsmisstänkt polis kan bli frikänd

1:45 min

Efter en och en halv dags förhandlingar bakom stängda dörrar valde tingsrätten att släppa mannen i väntan på dom.

Rättegången mot den polis i 40-årsåldern från Gästrikland som står åtalad för våldtäkt avslutades tidigare idag. Kvinnan var den första att lämna rättegångsalen när domaren meddelade beslutet att den åtalade polismannen skulle släppas i väntan på dom, hon var märkbart upprörd och hade blicken fäst på marken framför henne när hon snabbt öppnade dörren och lämnade rättegången tillsammans med målsägarbiträdet.

Gråtande ur salen
Under förhandlingarna, som alltså pågick igår och idag, har kvinnan vid flera tillfällen kommit ut ur salen gråtandes och tagen av det hon varit med om under förhören. Men vad som sagts därinne är för närvarande belagt med sekretess tills dess att tingsrätten meddelar dom. Pär G. Lindell är kvinnans advokat:

– Bevisningen har kommit fram på ett bra sätt.

Vad betyder det att mannen blir släppt i väntan på dom?

– Att han antingen kommer att frikännas eller dömas för våldtäkt enligt den lindrigare graden, tror Pär G Lindell.

Innan beslutet var den åtalade polismannen märkbart nervös och höll händerna över sin panna och tittade ner i bordet framför honom. När domaren sedan förklarade att den mannen skulle släppas i väntan på dom var gled händerna ner över ansiktet och han pustade ut.

– Han är oerhört lättad efter en månads frihetsberövande.  Att han släpps är ju en vink om att han inte kommer att bli dömd. Men det vet vi säkert först när domen kommer, säger Kaj Axlund, mannens försvarsadvokat.

Inga vittnen
Enligt kvinnan ska våldtäkten ha ägt rum den 26 mars i en lägenhet i Sandviken. Medan mannen medger att de har haft sex men nekar till brott. Inga vittnen fanns till själva händelsen och en gynekologisk undersökning gjordes först två veckor efter den händelsen. Enligt undersökningen kan man varken utesluta eller bekräfta kvinnans beskrivning av det inträffade. Tingsrätten kommer att meddela dom den 19 maj.