Iggesund

Lokala företag tjänar på pannbytet

1:44 min

I spåren av den enorma investering på 2,3 miljarder som skogskoncernen Holmen gör i Iggesunds bruk täljer flera lokala entreprenörer guld.

Magnus Rask jobbar på Hudiksvallsföretaget Rabo produkter som fått förtroendet att leverera betong till bygget.

– När vi gjorde storplattan så gick det väl åt 900 kubik. Det är ännu mer efteråt också, och sedan är det allting som kommer därtill, säger han.

Det är en av många dagar på jobbet det senaste halvåret som Magnus Rask far hit till Iggesund med ett lass betong.

Den här dagen sprutas den upp till tredje våningen i det 65 meter höga hus där brukets nya sodapanna ska ta plats. Allt under överinseende av Lennart Wanberg som är brukets högst ansvarige för pannprojektet.

"Landar på runt 40 miljoner"

Några kilometer väster om Hudiksvall ligger det industriområde där flera av företagen som levererar produkter till bygget håller till.

Där finns bland andra Rune Hed som är vice VD för smidesföretaget Sjölins smide. Företaget tillverkar alla rörbryggor till bygget.

– Det är ett stort jobb. Det kommer nog att landa på runt 40 miljoner för vår del, säger han och tillägger att företaget har en omsättning på 70-80 miljoner kronor.

Många jobb till lokala affärsmän

Och att bygget vid bruket är ett stort jobb kan Ove Berglin, som är produktionschef, bekräfta. Hans företag levererar betong till bruket.

– Vi levererar åtminstone 10 procent av vår normala årsomsättning till Iggesunds bruk, säger han.

De båda Hudikföretagen har en känsla av att ledningen på Iggesunds bruk låtit några av de lokala företagen gå först i kön vid upphandlingen för att gynna hembygden.

– De gynnar oss men det är en upphandling så det är klart att det är lägsta pris som gäller. Men jag har en känsla av att många jobb har gått till lokala entreprenörer, säger Rune Hed.