Hofors

Bysjön ska locka naturturister

1:41 min

Området kring Bysjön i Hofors kommun ska få ett ansiktslyft. Den igenväxta sjön ska röjas, fåglarna ska få egna öar i vattnet och runt sjön ska man göra en vandringsled.

I dag ser Bysjön i Hofors kommun inte mycket ut för världen. Det rör sig om en vattenyta på cirka 500 gånger 150 meter, men snart kommer man knappt att se sjön.

– På sommaren brukar jag kalla det för grönsakssoppa. Då ser man inget vatten alls, utan det är flytbladsväxter för hela slanten.

Det säger Lennart Risberg som är fågelskådare sedan många år tillbaka och har spenderat åtskilliga timmar vid Bysjön. Och han tycker att sjön borde utnyttjas bättre. Och det är just vad Hofors kommun vill göra nu. Kommunen söker pengar från länsstyrelsen till ett naturvårdsprojekt. Tanken är området ska röjas så att Bysjön lockar mer fåglar.

– Fågelskådare tycker att det är trevligt att se en art som heter årta och en som heter skedand. Kanske i bästa fall att man kan få se en svarttärna häckande. Det har aldrig hänt i Gästrikland, aldrig i Norrland, men varför inte? frågar sig Lennart Risberg.

Men Bysjön ska inte bara locka fåglar utan också människor. Kommunen vill göra i ordning en vandringsled och rastplatser. Och allt ska vara handikappanpassat.

-- De som åker hit i dag är nog renodlade fågelintresserade, men om man gör i ordning en vandringsled så tror jag att människor med lite ljummare naturintresse åker hit och upptäcker vad vackert det är, säger Lennart Risberg.

Anna Molin
anna.molin@sr.se