Hudiksvall

Nu ska skolexplosionen utredas

1:41 min

Stämningen är låg på Läroverkets högstadium i Hudiksvall efter gårdagens misslyckade kemiexperiment som ledde till att fem elever fick föras till sjukhus.

De inblandade eleverna är fortfarande så pass ledsna att de inte vill ge några kommentarer. Så här lät det igår då Jenny Bergqvist plåstrats om efter olyckan.

– Så gick det väl fel och hela skålen sprängdes. Ja, jag blev chockad, säger hon. 

Det är dan efter på Läroverkets högstadium här i Hudiksvall och rektor Catarina Qviberg försöker få ett samlat grepp över det misslyckade kemiexperiment som ledde till att fyra av hennes elever fick föras till sjukhus för omplåstring.

Fortfarande ledsna
Under eftermiddagen har de inblandade eleverna tillsammans med sina föräldrar suttit tillsammans med skolledningen och pratat igenom gårdagens händelse, de fortfarande så pass ledsna över det som hänt att de inte vill ge några kommentarer. Den lärare som utförde experimentet har fått stöd av företagshälsovården och kommer vara tillbaka i tjänst så snart han kan. Vi hör rektor Catarina Qviberg.

-- Läraren har inte gjort något brottsligt. Just nu kan vi inte göra avgöra om det var en olycka eller något annat. Därför får han vara kvar på sitt jobb tills vidare.

Är ni säkra på att han inte gjort något brottsligt?

– Det kan inte jag avgöra. Vi har kopplat in både polisen och arbetsmiljöverket i detta, säger Catarina Qviberg.

Experimentet där natrium möter vatten och bildar knallgas är en klassiker i landets kemisalar, men det anses ändå så pass farligt att det bara får utföras av lärare. På frågan om skyddsgalsögon användes svarar rektor Catarina Qviberg.

– Jag har inte gått in i det i detalj, så jag kan inte svara på det. Det utreds just nu.