Ovanåker

"Alla barn har rätt till fritidsaktiviteter"

1:42 min

Att barnfattigdomen ökar på flera håll i länet har vi kunnat höra i nyheterna tidigare i veckan. Men i Ovanåkers kommun hoppas man kunna vända den negativa trenden med ett nytt projekt, berättar projektledare Evelina Olén.

– Det ska kännas som en klubb för barnen och inte vara utpekande.

Ungz kallas projektet som ska hjälpa barn till föräldrar som lever på försörjningsstöd eller introduktionsersättning. Ovanåkers kommun fick 300 000 kronor från länsstyrelsen i höstas och nu samarbetar kommunen med föreningar, skola, bibliotek och folktandvården för att minska klyftorna mellan barnen i kommunen.

– Det kanske inte går så bra i skolan och man har ingen fritidsysselsättning. Vi vill bryta den negativa cirkeln och erbjuda något för de här barnen, säger Evelina Olén.

Bowling eller hjälp med läxorna
Det är 7 barn från Edsbyn och Alfta som får pröva på en rad olika fritidsaktiviteter som ridning, skidåkning, bowling, kör, fotboll och även får hjälp med läxläsning.

Ovanåker är den enda kommunen i länet där barnfattigdomen faktiskt minskar och trots det så väljer man nu att satsa på det här projektet.

– Alla barn har rätt till en meningsfull fritid. Alla har inte råd att aktivera sig själva så vi är jättestolta att erbjuda det här projektet, säger Evelina Olén.

Therese Selén
therese.selen@sr.se