Gävleborg

Stor trafikrazzia på E4:an

1:58 min

Mellan klockan sju i går kväll och klockan två i natt genomförde polisen en omfattande trafikrazzia på E4:an strax norr om Gävle. Hela E4 stängdes av. Syftet var inte att söka efter någon eller något specifikt, utan snarare att göra en grundlig kontroll av samtliga fordon som passerade i bägge riktningarna.

En röd liten bil vinkas in av Jaako Hiltula och föraren är inte den första som stoppas här ikväll. Och han lär definitivt inte bli den sista.

- Hallå, hallå. Då var trafikkontroll, säger Hiltula till föraren som snabbt börjar leta efter sitt körkort.

Fler än 60 personer deltar i vad som är Gävleborgs första och därmed största trafikrazzia av det här slaget. Förutom trafikpoliserna, finns här också poliser från gatulagningsenheten, gränspoliser, bilinspektörer, förundersökningsledare och miljöutredare.

- Nu ska jag gå och slå i vår dator som vi har med oss och kontrollera att allt är okej med körkortet, säger Hiltula.

Omfattande razzia
Tanken är att man inte bara ska kontrollera regelrätta trafikförseelser, utan också andra brott som stöld, miljöbrott, kunna ta snabba beslut om att söka igenom en bil eller hitta efterlysta personer.

Den här grundliga kontrollen av både fordon och förare hade inte varit möjlig om det inte vore för polisens senaste datateknik. PUST - eller polisens utredningsstöd som det heter - gör det möjligt för polisen att ha tillgång till alla register och system som man har på kontoret.

– Det såg bra ut, säger Jaako Hiltula till föraren som får köra iväg innan polisen vinkar in nästa fordon.