Självmord på häktet i Gävle

Ett självmord begicks under onsdagsnatten på häktet i Gävle. Mannen kunde hänga sig i ett snöre från sina joggingbyxor. Häkteschefen anser inte att personalen har gjort något fel.

Det var en häktad man som satt häktad misstänkt för en rad stölder som på torsdagsmorgonen hittades död i sin cell. Mannen hade troligen hängt sig i snöret till sin joggingbyxor under natten.
- Vi vet inte exakt, det kan också har varit skosnörena, säger Gunilla Hellström, häkteschef i Gävle som ansvarade för mannens liv och hälsa.

Mannen hade inte fråntagits skosnören eller snöret i joggingbyxorna och hade ingen tillsyn under natten. Det sker endast om häktade personer har gett signaler om att de funderar på självmord, eller om de är påverkade av narkotika eller om de bedöms som psykiskt labila.
- Inget av detta stämde in på mannen, därför hade han ingen särskild tillsyn eller andra restriktioner, säger Gunilla Hellström.
- Därför tycker jag inte att vi har gjort något fel.

Självmord är mycket ovanligt på häktet i Gävle, inte ett enda självmord har begåtts där på över 20 år. Däremot har en rad självmordförsök stoppats. Polisen och kriminalvårdsverket ska nu genomföra varsin utredning för att se vad som gick fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista