O-ringen i Mohed

Fler måste kunna hitta rätt

1:48 min

Orienteringen tappar just nu utövare, men när Sveriges största orienteringstävling O-ringen i sommar kommer till Mohed i Söderhamn tänker Hälsingeklubbarna inte missa chansen att värva nya orienteringsentusister.

Det är bara fem år sedan Mohed ordnade O-ringen senast. Då tog orienteringsklubbarna inte vara på tillfället att värva fler medlemmar - ett misstag som man inte tänker återupprepa. Fram till 17 juli kommer därför klubbarna att ordna prova-på-träningar för nybörjare.

En av de som dök upp på en sådan tävling i Rengsjön var Selma Dahlberg, 10 år från Bollnäs:

- Det är kul att läsa karta och jag ville prova på. Det följde med en som visade hur man ska göra, berättar Selma.

Nyrekryteringen sinar
Intresset för orienteringssporten minskar annars stadigt i takt med minskande barnkullar och till följd av konkurrens från andra sporten. O-ringen i Mohed i Söderhamn i sommar är därför en en unik chans för klubbarna att värva nya medlemmar och rekryteringen.

Eldsjälar krävs
Orienteringsveteranen Folke Lysell i orienteringsklubben Rehns BK är emellertid övertygad om att hans sport kommer att överleva:

- Det finns alltid entusiaster. Men de kommer och går och sportens uppsving infinner sig inte av sig självt. Man måste jobba för det hela tiden, säger han.

Linda Åberg
linda.aberg@sr.se