Gävle

Unik högskoleutbildning för utvecklingsstörda

1:38 min

Högskolan i Gävle kommer till hösten att inrätta Sveriges första akademiska högskoleutbildning för utvecklingsstörda. I den första kullen ska åtta utvecklingsstörda studenter under tre år läsa 120 poäng inom området hälsa.

Målet är att studenterna efter examen ska kunna vara verksamma inom bland annat dagcenterverksamhet, gruppboende , äldreomsorg och hälsofrämjande aktiviteter.

Unik satsning
– Det här är en världsnyhet, det finns inte högskoleutbildning för utvecklingsstörda, säger projektledaren Kennet Fröjd.

Han menar att personer med utvecklingsstörning ska ha samma chans som alla andra att förkovra sig och komma vidare.

Basen i Bollnäs
Basen för den nya utbildningen kommer att finnas på Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott i Bollnäs. Men de som går utbildningen ska också ha lektioner på högskolan i Gävle.

– Jag tycket det är positivt för både handikappade och alla andra som har gått på särgymnasium, säger Rickard Sundin som går sista året på hotell- och restaurangprogrammet.

Handplockade elever 
Eleverna kommer att läsa 120 högskolepoäng under tre år och utbildas till hälsoinspiratörer. Åtta elever har handplockats för att gå utbildningen som startar i höst.

Två av dem är Joakim Wiklund och Elisabeth Hedlund Brolin som ser fram emot att läsa på en högskola till hösten.

– Det ger ju mer träning så det är bara bra, säger Elisabeth Hedlund Brolin.

– Det kan betyda mycket, man lär sig mer om olika saker inom idrott och så får man lära känna nytt folk, säger Joakim Wiklund.

P4 Gävleborg
nyheterna.gavleborg@sr.se