Parcour vinner terräng

1:40 min

Parcour är en Fransk sport som växer lavinartat - nu finns den också i Gävle. Det handlar om att akrobatiskt ta sig genom naturliga hinder på en bana i urban stadsterräng, något som just nu lockar många unga.

Det är Fredrik Björklund och Tim Melkersson som gjort slag i saken och startat länets första Parcour-grupp i samarbete med Gävle gymnastikförening. Friheten och utmaningarna i sporten utgör den största lockelsen säger Tim Melkersson.

- Man kan göra vad man vill. Jag tänkte att förr att man måste vara född till att göra en bakåtvolt - efter litet träning går det plötsligt lätt.

James Bond inspirerar

Den nya parcour-gruppen riktar sig till barn och ungdomar som nu träffas varje söndag för träning i Gymnastikens hus i Gävle. 12-åriga Carl Estberger berättar att han inspirerats av film- och TV:

- Jag exempelvis har sett parcour i James Bond-filmer. Nu vill jag prova själv, säger han.

Gymnastisk teknik

Carl övar särskilt "dash" - ett hopp där man har man benen framför armarna. Det liknar tekniken i gymnastikgrenen bygelhäst. Parcour handlar just om att använda kroppen som hjälpmedel för att ta sig fram i olika miljöer så fort som möjligt, och den utmaningen gillar småkillarna i parkour-gruppen i Gävle, konstaterar Tim Melkersson:

- Titta bara hur de redan springer på väggarna! Träningen har inte ens börjat än, men de satsar redan all energi, säger han.

Linda Åberg
linda.aberg@sr.se