Blodprov kan rädda liv

2:24 min

Ett enda blodprov kan ge besked om risken att drabbas av dödliga hjärtsjukdomar. Tidigare var den här genetiska provtagningstekniken förbehållen forskningen, men när allt fler i Gävleborg nu också får den möjligheten.

Anders Engberg i Hofors har haft ett hjärtfel sen han var barn och uppskattar att han har nyligen har fått chansen att göra ett sådant test.

- Tidigare visste jag inget om min sjukdom. Nu vet jag att jag bär på ett genetiskt arv och litet mer om varför jag har drabbats. Jag tycker det är bra att man kolla upp sådant, säger han.

Kartlägger anlagen

Blodprovet kan visa vem som bär på en viss typ av gener som ger en kraftigt ökad risk för att få ovanliga och i långt gångna fall även dödliga hjärtsjukdomar. Framför allt gäller det de som har hjärtmuskelförtjockning, hjärtmuskelförtunning eller störningar i sitt EKG.

Viktigt är också att provresultatet från en enda person kan vara en indikation på att generna är vanligt förekommande i en hel släkt. Det säger Per-Erik Gustavsson, hjärtspecialist och överläkare på Gävle sjukhus:

- Testet omfattar alltså också patientens, barn, syskon, föräldrar och så vidare. Det kan ha betydelse för försäkringar, yrkesval och vad man kan göra på fritiden, säger han.

Sjukdomar upptäcks tidigt

Testresultaten kan leda till att adekvat behandling av hjärtåkommorna sätts in i tid - exempelvis medicin eller en pacemaker. Det senaste året har ett 40-tal länsbor tagit provet, men enligt Per-Erik Gustavsson är det bara en början.

- Jag brukar likna det vid hur uppmärksamheten skärps när man plockar kantareller. Först ser vi bara några tillämpningar av testet, men redan börjar det lysa gult överallt. Jag är övertygad om att den här nya tekniken kommer att leda mycket långt, säger han.

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se