Gävleborg

Nytt bakslag för somalier

2:21 min

En ny dom i migrationsöverdomstolen bekräftar nu att det i praktiken är omöjligt för många flyktingar i Sverige att återförenas med sina familjemedlemmar.

Många somalier i Gävleborg har under flera år varit separerade från sina barn, trots att det enligt svensk lag är en rättighet att få återförenas med sina anhöriga. Orsaken är att de flesta somalier inte har giltiga ID-handlingar.

Vi har tidigare berättat om Hirisi Shokri från Somalia som har varit frånskild från sina barn i över tre år. Nu, nästan fyra månader efter att vi träffade Shokri för första gången, är vi tillbaka i Andersberg i Gävle där hon bor, men det ska visa sig att hon inte är hemma. Istället öppnar Shokris kusin, Chewara Ahmed, och berättar att Shokri är i Stockholm:

– Hon planerar att låna pengar för att åka och hälsa på sina barn, berättar Chewara Ahmed. Hon orkar inte längre.

Får inte hit sina barn
För även om Hirsi Shokri har uppehållstillstånd i Sverige så tillåter inte Migrationsverket att hennes barn kommer hit som anhöriga, detta trots att det finns en lag som ska garantera att familjer inte splittras. Flera vägledande domar i migrationsöverdomstolen gör det gällande att det inte spelar någon roll om du kan bevisa att du har familj i andra länder. Du måste först bevisa din identitet genom giltiga identitetshandlingar, men det är en omöjlighet att få i Somalia eftersom landet inte har någon fungerande stat eller folkbokföring.

– Migrationsverket och Migrationsdomstolen kräver ju pass. Och de somaliska medborgarna har inte pass och då är vi på status quo, säger Charlotta Lagnander som är jurist och specialiserad på migrationsfrågor.

Enligt Lagnander bekräftar Migrationsöverdomstolens senaste dom - från den 12 maj i år - att det i praktiken är omöjligt för människor från Somalia att få uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning.

– Det som vi trodde och hoppades på var att domen skulle innehålla någon typ av förändring när det gäller passkravet. Men den gör inte det, säger Lagnander.