arbetslöshet

Fas 3 görs om

1:44 min

Regeringen backar nu när det gäller de långtidsarbetslösa i Fas 3 som nu ska få möjlighet att gå en utbildning. Samtidigt försöker de rödgröna partierna, med stöd av Sverigedemokraterna, att sätta stopp för hela Fas 3.

Lars-Erik Blom har en Fas-3-plats på Skogsstyrelsen i Gävle och han tycker att det vore dumt att ta bort Fas 3 helt.

– Då blir man ju arbetslös och har ingenting att göra och jag vill ha att göra hela tiden, jag måste ha ett jobb, säger Lars-Erik Blom.

Vill stoppa Fas 3
Fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin går ut på att en arbetsgivare får 5.000 kronor i månaden för att ge sysselsättning åt människor som har varit arbetslösa i mer än tre år.

I dag i riksdagens arbetsmarknadsutskott röstade de röd-gröna, med stöd av Sverigedemokraterna, för ett förslag om att inga nya långtidsarbetslösa ska få överföras till den tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin.

Men det är regeringen som fattar besluten om det, så vad riksdagen säger har ingen direkt effekt.

Fas 3 förändras 
En kritik mot Fas 3 är att få får jobb, men Stefan Bodin på Skogsstyrelsen som ordnar Fas 3-platser tror att de kan hjälpa människor att söka jobb.

– Man kommer igång att börja söka jobb och att inte gå hemma ensam, här blir man en grupp, säger Stefan Bodin.

Regeringens svar på de röd-grönas initiativ är att göra om Fas 3 lite grann.

Nu ska personer i Fas 3 ha möjlighet att gå en utbildning om det kan väntas leda till ett jobb.

– Det låter bra för det fick man inte göra förut, säger Lars-Erik Blom som själv dock tycker att han blivit för gammal för skolbänken.

Martin Hult
martin.hult@sr.se