gävleborg

Tips om djurbrott önskas

1:28 min

Djuren och naturen är allas ansvar, det menar länsstyrelsen och polisen som nu efterlyser tips från allmänheten när det gäller brott som exempelvis illegal jakt och stöld av fridlysta växter.

Dessutom vill de att folk ska bli mer medvetna om vilka regler som gäller, för många vet inte om att de gör något brottsligt.

– Många av de här sakerna görs av okunskap, att man tar hand om djurungar för att man vill dem väl, men det kan vara ett brott mot jaktlagstiftningen, säger Daniel Hansson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Det är polisen, länsstyrelsen och Jägareförbundet i Gävleborgs län står bakom projektet. Framförallt handlar det om att sprida kunskap om vår flora och fauna och upplysa folk om vilka regler som gäller för de som rör sig i naturen.

En annan del är att informera om hur viktigt det är att tips kommer in till myndigheterna. Det finns flera exempel på fall i länet som har uppdagats efter att allmänheten slagit larm.

– Jag tänker på fallet i Fansen där man körde över en varg med skoter och ett fall i Hudiksvall där man hittade nästan 14.000 fåglar som hade passerat en fastighet, säger Daniel Hansson.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se