arbetslösheten

1 procent får jobb i Fas 3

1:46 min

Allt fler människor som är långtidsarbetslösa kommer in i den så kallade Fas 3, och det är få som är i fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin som sedan får jobb. I Gävleborgs län är det en genomsnittlig månad bara en procent av de som är med i fas 3 som får jobb.

Månad för månad blir det fler och fler personer som går in i Fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin. Det handlar om de som har varit utan jobb i mer än tre år.

I Gävleborgs län handlar det om 1.500 personer. En av dem är Monica Edbom i Gävle.

– Det kan vara jobbigt att söka jobb när man är i min ålder, när man närmar sig 60, för en arbetsgivare kallar inte ens till intervju fast man har sju års högskoleutbildning, säger Monica Edbom.

Dåligt självförtroende
Men det är få i fas 3 som lyckas få ett jobb. Dåligt självförtroende kan vara en orsak, menar Ulrika Jidåker som ordnar Fas-3-platser på Unga Örnar i Gävle.

– Jag kan inte tänka mig att man höjer självförtroendet när man går hemma och känner att man inte är betydelsefull, säger Ulrika Jidåker.

I Gävleborgs län är det en genomsnittlig månad bara en procent av de som är med i fas 3 som får jobb, medan de som har varit arbetslösa lite kortare tid får jobb oftare.

Värk sätter stopp
Enligt Arbetsförmedlingens siffror är det fyra gångar vanligare att de som är med i Fas 1 och Fas 2 i jobb- och utvecklingsgarantin lyckas få ett jobb.

Monica Edbom har jobbat i många år i vården, men hon har fått värk i händer och ben så för henne blir det svårt att ta ett vårdjobb.

– Jag har fått en nervskada i ena foten och en knäskada i andra benet så jag har svårt att springa runt, och inom vårdyrket blir det ett problem, säger Monica Edbom.

Martin Hult
martin.hult@sr.se