1 av 5
Björnen som rört sig på förskoleområdet i Robertsholm sköts under förmiddagen. Foto: Maria Bergström
2 av 5
Björnen gick runt på privata gårdar. Foto: Maria Bergström
3 av 5
Björnen rörde sig under morgonen på förskolans område. Foto: Maria Bergström
4 av 5
Björnen som irrat runt på gatorna i Hofors sköts på förmiddagen. Foto: Maria Bergström
5 av 5
Klockan kvart över elva på förmiddagen avlivades björnen. Foto: Fernando Arias

Björnunge skjuten i Hofors

"Personalen ringde och sa att det fanns björn på förskolans område"
1:47 min

En björnunge som sprang omkring på förskoleområdet i Robertsholm i Hofors under morgonen har skjutits. Det var polisen som fattade beslutet att den ensamma björnungen skulle dödas.

Björnungen rörde sig i stationsområdet Hofors under morgonen och många Hoforsbor har sett björnen lufsa runt på villatomter och utanför en förskola i Robertsfors.

Maria Bergström är förskolepedagog i Hofors och var tillsammans med sina kollegor den som upptäckte björnen inne på förskolans område.

– Den var inte skygg. Den kikade på oss och sedan stannade den kvar på sitt ställe. Då valde vi att gå in på förskolan och då tog det några minuter innan den kom efter och alla barnen inne på förskolan kunde se genom fönstret på björnungen.

Hur såg den ut?

– Den var liten. Den kan inte väga mer än 5-6 kilo, liten rund söt. Precis som man föreställer sig en björnunge, säger Maria Bergström.

Enligt polisen så avlivades björnen av humanitära skäl.

Polisens beslut

Bakgrund
07:10 kontaktas polisen om en övergiven björnunge som uppehöll sig på en förskola i Hofors.

07:20 kontaktas en naturbevakare för uppgiftshämtning.

07:35 uppger naturbevakaren att det rör sig om en årsunge, stor som en katt, ca 4-5 kg. Polisen vill att naturbevakaren åker till platsen och förbereder avlivning.

07:50 kontaktas en björnforskare som uppger att en årsunge inte klarar sig utan sin mor, kan inte tillgodogöra sig näring i växter och måste ha di. I början eller mitten på juli kan de klara sig själva.

08:00 informeras en rovdjurshandläggare som kan vara behjälplig på plats.

08:20 kontaktas kommunjägare. Han har varit på plats och sett björnungen och uppger att vid Glasbo, nordost om Robertsholm, har en ensam björnunge iakttagits under gårdagen, säkert samma björn. Tidigare har observationer gjorts i området av björnhona med två ungar.

10:00 fattas beslut om avlivning med stöd av jaktförordningen §40b.

Beslut
Björnungen avlivas med stöd av jaktförordningen §40b.

Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om det sker på annans mark.

Skäl till beslutet
Björnungen med största sannolikhet ensam. Kommer att svälta ihjäl.

Källa: Polismyndigheten i Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".