1 av 5
Björnen som rört sig på förskoleområdet i Robertsholm sköts under förmiddagen. Foto: Maria Bergström
2 av 5
Björnen gick runt på privata gårdar. Foto: Maria Bergström
3 av 5
Björnen rörde sig under morgonen på förskolans område. Foto: Maria Bergström
4 av 5
Björnen som irrat runt på gatorna i Hofors sköts på förmiddagen. Foto: Maria Bergström
5 av 5
Klockan kvart över elva på förmiddagen avlivades björnen. Foto: Fernando Arias

Björnunge skjuten i Hofors

1:47 min

En björnunge som sprang omkring på förskoleområdet i Robertsholm i Hofors under morgonen har skjutits. Det var polisen som fattade beslutet att den ensamma björnungen skulle dödas.

Björnungen rörde sig i stationsområdet Hofors under morgonen och många Hoforsbor har sett björnen lufsa runt på villatomter och utanför en förskola i Robertsfors.

Maria Bergström är förskolepedagog i Hofors och var tillsammans med sina kollegor den som upptäckte björnen inne på förskolans område.

– Den var inte skygg. Den kikade på oss och sedan stannade den kvar på sitt ställe. Då valde vi att gå in på förskolan och då tog det några minuter innan den kom efter och alla barnen inne på förskolan kunde se genom fönstret på björnungen.

Hur såg den ut?

– Den var liten. Den kan inte väga mer än 5-6 kilo, liten rund söt. Precis som man föreställer sig en björnunge, säger Maria Bergström.

Enligt polisen så avlivades björnen av humanitära skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista