Sandviken

Krigstrauman blir barnlek

1:41 min

Barn i krig drabbas ofta extra hårt. För första gången i Sverige utbildas nu ett antal lekpedagoger i Sandviken som ska möta de här barnen och göra om deras svåra upplevelser till lek.

– De sover dåligt, har mardrömmar och kissar i sängen. En äldre pojke har ritat teckningar av hur han ser halshuggna människor där blodet flyter. Men han har också visat att han har hopp om framtiden, säger kursledare Laila Lindberg.

Ett barn som varit med om krig bär på många traumatiska upplevelser och som liten är det inte alltid lätt att förklara hur man känner eller mår, särskilt inte om man inte talar svenska.

Uttrycka sig genom lek
I över trettio år har Laila Lindberg arbetat med krigsdrabbade barn i Sverige och nu utbildar hon 25 lekpedagoger i Sandviken som ska kunna möta barn i kommunen med krigsupplevelser. Tanken är här att barnen själva ska få uttrycka sig fritt genom lek och målande för att bearbeta sina trauman.

Karin Lepistö är en av deltagarna i kursen, och hon tror att hon kommer få stor nytta av lekpedagogiken i sitt arbete som förskollärare i Sandviken.

– Just nu finns ett stort behov av lekarbete. Det kan vara barn från krigszoner som Irak och många får ingen hjälp idag.  

Therese Sélen
therese.selen@sr.se