Gävle

Polisman friad för våldtäkt

1:34 min

Den polisman från Gästrikland som misstänktes ha våldtagit en kvinna i Sandviken frias nu av Gävle tingsrätt. Det fanns inte tillräckligt med bevis för att slå fast att det handlade om en våldtäkt.

Polismannen och kvinnan hade haft ett förhållande med varandra. Men de gjorde slut en kväll för två månader sen.

Deras berättelser om vad som hände i lägenheten i Sandviken morgonen efter är helt olika. Polismannen - som är i 40-årsåldern - säger att de hade ett frivilligt samlag.

Men kvinnan säger att hon blev våldtagen.

Undersöktes för sent
Enligt kvinnans berättelse så lyckades hon ta sig loss från mannen när han försökte hålla fast henne i en säng. Men polismannen följde enligt kvinnan efter in i ett annat rum och våldtog henne där genom att hålla fast hennes armar.

Kvinnan berättade att hon skadades efter händelsen. Men hon undersöktes så sent att eventuella skador hade läkt.

Under rättegången berättade både kvinnan och mannen att de tidigare har haft sex med inslag av frivilligt våld. Det gör att tingsrätten bedömer det som att det inte går att slå fast att polismannen verkligen förstod att kvinnan inte ville.

Polismannen kan få ersättning
Gävle Tingsrätt friar därför polismannen från Gästrikland från misstanken om våldtäkt. Kaj Axlund är polismannens försvarsadvokat:

– Min klient har rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst och för det det lidandet han utsatts för genom att ha varit frihetsberövad som misstänkt för för våldtäkt.