Brotorget i Bollnäs

"Bättre än grus i två år till"

1:43 min

Idag inleds arbetet med att omvandla Brotorget i Bollnäs från en enda stor grusplan till ett mer trivsamt torg.  Bolllnäsborna tycker att det är bra att man nu börjat bygga - trots att detaljplanen inte är klar.  

– Det känns bra. Skönt att det äntligen händer något, säger Margareta Nilsson som bor i Bollnäs.

– För oss som är lite äldre är det här en naturlig plats att träffas, fortsätter ortsbon Karl-Magnus Andersson.

Ny detaljplan
Här på Brotorget i Bollnäs har idag ett par gubbar jobbat med att återigen inhägna Brotorget. Efter att ha varit en enda stor grusplan under två somrar kommer nu kommunen ställa i ordning ett provisoriskt torg inför sommaren för 450 000 kronor.

Här ska det bland annat göras plats för torghandel och kiosker och en scen ska byggas. Och gatuchefen Ylva Jedebäck Lindberg är glad att arbetet har kommit igång.

– Äntligen.

Hur ser du på att lösningen för torget bara är tillfällig?

– Jag tycker att vi får chansen att ta fram hur det verkligen ska se ut. Enligt detaljplanen ska det bli ett affärshus men den ska ju ändras nu. Det är bättre att vi får något som kan stå i två år än att det blir grus i två år till, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Bollnäsborna ska vara med
Mannen som ska leda arbetet med att forma det permanenta Brotorget är socialdemokraten Stefan Permickels som är ordförande i den nybildade politiska styrgruppen för torget. och enligt honom kommer Bollnäsborna få mycket att säga till om nu när det nya Brotorget ska formas.

– Medborgarna ska komma in redan i planeringsstadiet och inte bara ta ställning till färdiga förslag. Vi ska utgå från medborgarnas och politikernas synpunkter, säger Stefan Permickels.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se