Ockelbo

Exklusiv intervju med prinsen

5:25 min

När Daniel Westling flyttade från Ockelbo var han 20 år gammal. Nu är prins Daniel tillbaka på sitt första officiella besök i orten.
– De flesta känner jag igen så det kändes speciellt, väldigt speciellt.

– Jag är stolt över att det är sådan uppslutning och att man är så glad för vår skull och för sin egen skull, säger han.

Solen sken även den andra dagen på kronprinsessan Victoria och prins Daniels officiella besök i kommunen. I dag fick bland annat byarna Lingbo, Jädraås och Åmot kungligt besök.

Planerade besöket

Överallt tas paret emot av entusiastiska ortsbor. Och att få träffa så många som möjligt under besöket var högt prioriterat när paret deltog i planeringen inför de tre dagarna i kommunen.

– Vi har varit med, fått förslag och tyckt till. Vi tycker att det är viktigt att vi får träffa så många olika Ockelbobor som möjligt och att det är ett brett program, säger prins Daniel.  

Mängder av journalister från svenska och utländska medier följer i parets fotspår när de reser runt i Ockelbo. Men mötet med pressen är ofta mer stressande än att träffa allmänheten, säger prinsen.

– Jag är mer spänd när jag sitter här med dig och vet att det är radio. Och om jag slirar lite på orden eller säger något ogenomtänkt så kan det få jobbiga konsekvenser.

En ny roll för Daniel

Nu är det drygt ett år sedan paret gifte sig. Allt eftersom börjar prins Daniel att vänja sig vid sitt nya, ovanliga arbete.  

– Det är en stor ära att få representera sitt land och det är klart att det är en ny roll och en ny fas i mitt liv som jag nu försöker att sätta mig in i och lära mig. Jag har en bra läromästere i kronprinsessan hur det yrket och den rollen ska utföras, säger prins Daniel och fortsätter...

– Det är väldigt stimulerande och jag har en förmån att få resa runt och träffa olika människor i Sverige och även internationellt.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se