Häkteschefen kände till självmordstankar vid två tillfällen - gjorde inget

Den 21-åring som satt häktad i Gävle och som tog sitt liv i sin cell förra veckan har två gånger tidigare pratat om självmord. Trots det så gjorde häktet ingenting för att höja säkerheten runt mannen.

Under september 2001 satt 21-åringen häktad under fyra dagar och han mådde mycket dåligt och planerade då att begå självmord i häktescellen, enligt ett yttrande från Kriminalvården. Det kunde Radio Gävleborg avslöja i fredags.

Men 21-åringen pratade också om självmord ytterligare en gång i maj 2002. Också då var han häktad.

Men trots det fick han ingen extra tillsyn då han satt häktad denna sommar. Saker som han kan skada sig på som skosnören och bälte togs inte från honom. I förra veckan hängde 21-åringen sig i sin häktescell.

Om en person säger att han vill ta sitt liv så betyder det inte att han tänker göra det, enligt häkteschefen Gunilla Hellström. Det kan vara bara ett rop på hjälp säger hon som motivering till att säkerheten inte höjdes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".